DİJİTAL DİŞ HEKİMLİĞİ
Dijital Diş hekimliği birçok dental tedavi uygulamaların öncesinde ve sonrasında kullanılan bilgisayar destekli sistemleri içerir. Sistemin özü, üç boyutlu optik ölçü alan ağız içi kameradan elde edilen görüntülerin, amaca uygun bilgisayar programları vasıtası ile işlenerek, bilgisayar yazılımı ile çalışan çok hassas bir mikro freze makinesine gönderilmesi; bu yöntemle, zirkonyum ve porselen bloklardan inley, onley, kuron (kaplama diş), köprüler ve sabit protez alt yapıları üretilmesidir.
Dijital sistemler hastanın dişlerine işlem yapmadan sadece alınan tetkiklerle (fotoğraf- tomografi-tarayıcı) hastaya tedavi ve estetik hakkında daha net bilgiler sunulabilir.
Yazılım programları hastanın anatomik bölgelerine göre taslak bir tasarım hazırlar. Tabi burada diş hekiminin de tasarım ve program konularında donanımlı olması gerekir. Her ne kadar tasarım programları yüz binlerce hastaya göre sistematize edilmiş olduğu belirtilmesine rağmen her hasta kendine özgü bir doğası vardır ve bunu en iyi yorumlayacak kişi diş hekimidir.
Dijital diş hekimliği enstrumanlarının en önemli avantajı tedavi sırasında işlemlerin uzunluğunu azaltmaktır. Klasik bir porselen kaplamanın laboratuar aşaması minimum 4 gündür (Diş laboratuarlarının büyük şehirlerde olduğunu da hesaplarsak bu bu süre daha da artmaktadır). Bilgisayar sistemi ile klinik ortamında tek seansta uygulamalar yapılabilmekte ve diş tedavileri iki saatte bitirilebilmektedir. Bu durum, hem diş hekimi için hem de hasta için zaman kaybını önlemektedir.
Dijital sistemler geleneksel ölçü alma yönteminden ziyade kamera sistemi olan tarayıcı yöntemini içerisinde barındırır. Yöntem ölçü alımı sırasında mide bulantısı ve/veya öğürme refleksi olan hastalar için avantaj sağlamıştır. Yüksek çözünürlüklü ve laser destekli ağız içi mikro dijital kamera ölçü alım işini, mikron düzeyinde hassasiyetle alabilmektedir.
Dijital yöntemlerle yapılan dental tedavilerde estetik ve biyolojik uyumluluğu yüksek materyallerin kullanım imkanını artırmaktadır.
Hem hastaların, hem de modern dijital diş hekimliğinin estetiğin yanı sıra biyolojik anlamda güvenilir malzeme arayışı, metal içermeyen protez diş tedavilerine olan talebi artırmıştır. Dijital sistemi, konvansiyonel yöntemlerle işlenmesi kolay olmayan, ancak estetik görüntüsü ve biyolojik uyumluluğu yüksek, sinterlenmiş cam, poliklistalin alümina, zirkonyum ve porselen esaslı materyallerin ve türevlerinin diş hekimliğinde kullanımı geliştirmiştir. Zirkonya, E-max, Lamine V gibi, geleneksel yöntemlerle işlenmesi çok zor yeni materyaller dijital sistemi ile başarılı ve estetik bir şekilde hazırlanabilmektedir.
Dijital diş hekimliğindeki gelişmeler diş hekimine ve diş teknisyenine bağlı başarısızlık nedenlerini azaltmıştır. Ancak, tamamen ortadan kaldıramamıştır. Bu nedenle, diş kesim tekniklerine ve kavite hazırlanma kurallarına uymalı; yapıştırma ve kapanış kontrolleri dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Bu yüzden diş hekiminin tecrübesi ve yaklaşımı oldukça önemlidir.
DİJİTAL EKİPMANLARLA (CAD CAM CİHAZI) DİŞ TEDAVİ SÜRECİ NASILDIR?
Dijital sistemin çalışma prensibi: Ağız içinden kamera ile hazırlanmış kavitenin veya prepare edilmiş dişin optik, dijital ölçüsü alınır. Amaca uygun bilgisayar programı ile tasarımı yapılır, blok kazınır ve gerekirse sinterlenir. İşlemin ayrıntılı aşamaları ise şöyledir.
1.Aşama
Optik kamera ile ölçü alınmaktadır. Alınan ölçü, direkt kameranın bağlı olduğu bilgisayara transfer edilmektedir.
2.Aşama
Bilgisayar görüntüleri üç boyutlu hale getirdikten sonra, diş hekimi tarafından, marjinler ve konturlar belirlenir, dişe uygun tasarım yapılır. Sistem biogeneric özelliği ile hastanın mevcut dişlerine benzer yapıda restorasyon önerebilmektedir. Diş hekimi, bu öneri çerçevesinde işlem yapabileceği gibi, istediği değişiklikleri de yapabilmektedir. Karşıt dişle olan kontakt noktalarını kontrol etme, sanal olarak aşındırma, ekleme, kontür değişikliği yapabilir, karşı dişlerle olan kontakt noktaları sıklığını artırıp azaltabilir.
3. Aşama
Tasarım bittikten sonra, uygun renk ve boyuttu blok seçilir. Blok mikro torna cihazı ile freze edilerek, diş formu elde edilir.
Dijital sistemle kullanılan bloklar, feldspatik ve lösitle güçlendirilmiş cam seramikler olduğu gibi lityum disilikat gibi yüksek dirence sahip porselen seramikler, nano seramiklerde olabilir.
Ayrıca, bu sistem zirkonyum altyapı ile birlikte üzerine kullanılacak porseleni de birlikte freze ederek, daha sonra bu iki parçanın birbiri ile birleşmesine olanak sağlamaktadır.
4. Aşama
Protez diş ya da inley veya onley dolgu formu verilen, porselen, zirkonyum ve materyalin, cilalanması, renklendirilmesi ve glazelenmesi aşamasıdır. Bu işlem için ileri teknoloji ürünü fırınlar kullanılır.
Klinikle kullanılan CAD CAM sistemi ile dijital ölçünün alınmasını takiben, tasarım ve üretim hastanın yanında gerçekleştirilmekte ve işlem tek seansta bitirilebilmektedir.