Diş Apsesi Nedir? Diş Apsesi Neden Olur?

Apse genel itibari ile bakteriyel enfeksiyonlar sebebiyle oluşum gösteren içi irin dolu keseler, keseciklerdir. Bu oluşumlar vücudun çeşitli yerlerinde gelişebilir ve en fazla cilt yüzeyinde ve dişlerde kendini gösterir. Diş Apseleri sonucunda şiddetli ağrılar ve yanakta şişmeler meydana gelebilir. 

Diş apsesi nedir? Diş apsesi neden oluşur? Gibi soruların nitelikli cevaplarını sizler için makalemizde derledik. 

Diş Apsesi Nedir?

Apse, vücut dokusunda oluşan ve enfeksiyon sonucunda kendini gösteren irin dolu keselerdir. Apse oluşumları kırmızı veyahut pembe renge sahiptir. Diğer özellikleri ise dokunmaya hassas olmaları, sıcak ve soğuğa karşı duyarlı olmaları ve ağrıya neden olmalarıdır. 

Diş apseleri ciddi ağrılarla birlikte ağız kokusuna, hassasiyete neden olur ve eğer tedavi gerçekleşmez ise daha ciddi sağlık sorunları apseler ile birlikte ortaya çıkabilir. 

Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Diş apsesi belirtileri:

  • Dişlerde kesintisiz zonklama ve şiddetli ağrılar,
  • Sıcaklığa ve soğuğa karşı aşırı hassasiyet oluşumu,
  • Çiğneme ve ısırma hareketleri esnasında meydana gelen ağrılar,
  • Ateş,
  • Yüz ve yanaklarda meydana gelen kızarıklıklar ve şişlikler,
  • Çene altında ve boyunda bulunan lenf bezlerinin şişmesi ve hassaslaşması,
  • Apsenin patlaması ile ağrının kesilmesi sonrasında ağız içerisinde kötü tat veren sıvılar,
  • Diş renginin değişmesi,
  • Parlak, kırmızı-pembe ve şiş diş etleri,
  • Tat kaybı,
  • Ağzı açma, yutma ve nefes alma esnasında zorluk, gibi sorunlar diş apsesi belirtileridir. 

Diş Apsesi Neden Oluşur?

Modern bilim ve teknolojiler eşliğinde tıbbın geldiği noktada diş apsesi ile ilgili altında yapan sebepleri çok net bir şekilde bilebilmekteyiz. Apseler; diş etleri, diş kökleri ve/veya dişlerde meydana gelen bakteriyel bir enfeksiyondur. Enfeksiyonun yerine göre de apse oluşumunu değişkenlik göstermektedir. 

Periapikal bir apse söz konusu olduğunda bakteriler dişlere oyukların içerisinde bulunan küçük deliklerden ulaşmaktadır. Periodontal apse plak içerisinde bulunan bakterilerin diş etini kontamine etmesinden dolayı oluşmaktadır. 

Bir bireyin diş etleri iltihaplandığında bu durum periodontal ligamanın (diş kökünü çevreleyen doku) ve diş tabanının ayrılmasına neden olur. 

Çoğunlukla diş kökü ve/veya çevresinde gelişen enfeksiyon sonucu olarak kök kanalında bulunan yumuşak pulpa (diş özü) dokusu iltihaplandığında veyahut öldüğünde diş apsesi oluşur. 

Bu duruma neden olan başlıca sebepler;

  • Diş çürükleri,
  • Kırık, yontulmuş, yaralanmış diş-dişler,
  • Diş minesindeki açıklıklar,
  • Eskimiş dolgular,
  • Diş eti hastalıkları.

Diş Apsesi Riskini Arttıran Faktörler

Diş apsesi oluşumunu tetikleyen faktörler:

  • Kötü Ağız Alışkanlıkları 

Düzenli olarak her gün en az iki kez dişler fırçalanmadığında, diş ipi ile temizlenmediğinde, diş eti hastalığı, diş çürüğü ve diş apsesi gibi ağız ve diş komplikasyonları riski büyük ölçüde artar.

  • Aşırı Şekerli Beslenme Alışkanlıkları

Fazla şekerli gıdaların tüketimi vücut ve dişler için son derece zararlıdır. Asitli içecekler, şekerlemeler, fazla şeker içeren paketli gıdalar hızlı şekilde gelişen enfeksiyonlara, diş apsesine dönüşebilecek diş çürüklerine sebep olur.

  • Diğer Sağlık Sorunları

Diyabet ve diyabet gibi otoimmün rahatsızlıklar diş apsesine yakalanma riskini arttırır. Bu nedenle bu sağlık sorunlarına sahip olan kişilerin düzenli diş ve ağız bakımı ile ağız kontrolünü gerçekleştirmeleri gerekir. 

Ne zaman Diş Hekimine Başvurmak Gerekir?

Eğer diş apsesi belirtilerine sahipseniz, özellikle de şişlik oluşumu ateş çıkması gibi durumlar nedeni ile mağduriyet yaşıyorsanız diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Diş hekiminiz sizi hemen muayene edemeyecek ise bu belirtilerin enfeksiyonun çenenize ve çevreleyen dokuya yayıldığını anlayarak bir acil servis bölümüne gitmek en doğru seçimdir. 

Tedavi olmanız için gereken düzgün bir diş tedavisi sağlamaktır. Apse patlarsa bile ağrının dinmesine rağmen yine de  bir uzman görüşü alınması gereklidir. Dikkat edilmez ise enfeksiyon çenenin diğer bölümlerine, baş ve boyun bölgelerine doğru ilerleyebilir. En kötü senaryo ise vücudun tamamına yayılan bir enfeksiyona yol açarak kan zehirlenmesine neden olabilir. 

Diş Apsesi Tedavileri

Diş apsesi tedavi süreçleri, apsenin içinin boşaltılması ardından enfeksiyonlu bölgelerin temizlenmesi işlemlerinde oluşmaktadır. Diş kök kanal tedavisi ile kurtulabilmektedir. Fakat bazı istisnai durumlarda dişin çekilmesi gerekebilmeketedir. Diş apsesi tedavi edilmediğinde hayati tehlikelere sebep olan komplikasyonlara neden olabilir. 

  • Kök Kanal İşlemi

Kök kanal işlemleri esnasında diş temizlenerek, dışarısı dezenfekte edilmektedir. Frezle delinen, iç kısmı boşaltılarak, temizlendikten sonra yapısal bütünlüğü adına bir yapıştırıcı ile doldurulur.

  • Apsenin Boşaltılması

Apse üzerine küçük bir kesik uygulanarak irinin dışarı çıkması sağlanmaktadır. İrin tamamen boşaltıldıktan sonra apseli bölge tuzlu su çözeltisi ile temizlenmektedir. Bu işlem sonrasında dişi kurtarmak adına kök kanal tedavisi uygulanmaktadır.

  • Zarar Görmüş Dişi Çekme

Diş çekme son çare olarak ifade edilir fakat bu tercihe geri kalan ağız sağlığını korumak adına diş hekiminiz karar verecektir. Diş çekildiğinde diğer adım başka enfeksiyonun meydana gelmemesi adına apse tamamen boşaltılarak, temizlenecektir. 

  • Antibiyotik Tedavisi

Enfeksiyon apseli bölgenin etrafında sınırlı kaldığında antibiyotiğe ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat enfeksiyon fazla yayılmış ise ve zayıf bir bağışıklık sistemi söz konusu ise diş hekiminiz enfeksiyonu yavaşlatmak ve hafifletmek adına antibiyotik tedavisi önerecektir. 

Son Blog Yazılarımız
Tümü
Karanlık
Aydınlık
Aydınlık Karanlık Mod