DİŞ BEYAZLATMA
Kozmetik diş hekimliğinin vazgeçilmez uygulamalarından birisi olan diş beyazlatma İşlemi, dişlerin mevcut renklerinin kimyasal olarak açılmasıdır. Kromofor olarak adlandırılan renk oluşturucu maddeler dişlerdeki renk tonunu belirler. Renk tonunu belirleyen bu pigmentler kişi, yaş, cinsiyet ve genetik gibi birçok faktöre bağlı olduğundan her hastanın kendine has bir diş tonu vardır. Diş tonundaki sarımtırak görüntü çoğaldığında dişler estetikten yoksun görünürler. Dişlerdeki bu istenmeyen renk alaşımından arındırmak için özel kimyasal karışımlar ve bunları aktive eden ışık sistemleri geliştirilmiştir. Günümüzde diş beyazlatmasında en çok kullanılan kimyasal ajan %35 Hidrojen Peroksit (HP)'tir. HP farklı dalga boylarındaki ışık sistemleri ile aktive edilerek (ofis tipi) veya hekimler tarafından özel plaklar hazırlanarak (ev tipi) dişlerde renk veren pigmentlerle etkileşime girer ve dişler ağartılır.
Diş beyazlatma uygulaması teknik hassasiyeti oldukça yüksek bir işlemdir. Beyazlatma sürecinin başarılı olması uygun diş ve uygun ekipman ile mümkündür. Avrupa Estetik Diş Hekimliği Birliği (European Society of Cosmetic Dentistry) aşağıda belirtilmiş dişlere beyazlatma uygulaması uygun görmüştür.
- Gelişimsel ya da sonradan oluşan lekeler
- Mine ve dentindeki lekeler
- Sarı-kahverengi lekeler
- Yaşlanmaya bağlı sararmış gülüş
- Beyaz yada kahverengi florozis
- Hafif ve orta dereceli tetrasiklin (antibiyotik) renklenmesi
Diş beyazlatması dişteki istenmeyen renklerin uzaklaştırılması ile yapılan bir işlemdir. Tabi bu durumda dişlerin içerisinde bulunan bazı elementler diş ortamından uzaklaşması anlamına gelir. Bu yüzden diş beyazlatılması için dişin fiziksel olarak sağlıklı olması gerekir. Çürük, aşınmış ve bakımsız dişlere beyazlatma işlemi uygun görülmemektedir. Çünkü bu dişlerde yeteri kadar inorganik madde kaybı vardır ve daha fazla inorganik madde yıkım yapılması istenmez.
Bu yüzden aşağıda belirtilen dişlere diş beyazlatılması uygun görülmemektedir. (European Society of Cosmetic Dentistry):
- Diş gelişimi tamamlanmamış genç hijyeni kötü olan hastalarda dişlerde
- Ağız hijyeni kötü olan hastalarda
- Diş yüzeylerinde geniş restorasyonlara sahip dişlere (yetersiz mine miktarı)
- Geniş çürük lezyonu sebebiyle büyük çoğunluğu harap olmuş dişlere (yetersiz mine miktarı)
- Dişlerinde hassasiyet problemi olan kişilerde (öncelikle hassasiyet sorunları çözüldükten sonra beyazlatma tedavisi düşünülmelidir).
- Dişlerinde erozyon, abrazyon olan ya da dişeti çekilmesi bulunan kişilerde
Beyazlatma tedavisinde kullanılan kitler her ne kadar dişlerle kimyasal etkileşime girse de bu tedavinin sağlıklı dişlere uygulamasında herhangi bir sakınca görmemektedir. Ancak bu kimyasal ajanların optimum doz aralığı çok dardır. Eksik kullanımı hastada istenilen estetik beklentiyi vermeyebilir. Fazla kullanımı ise dişte geçmeyen hassasiyetlere yol açabilir. Beyazlatma kitleri oldukça maliyetli olduğundan dolayı piyasada güvenlik sertifikalarını almamış birçok ürün bulunmaktadır. Hastalar bir sorunla karşılaşmamaları için diş beyazlatma tedavilerini araştırmalı ve güvendikleri hekimlerce işlemlerini yaptırmalıdır.