Diş hekimliğinde, diş çekimi (ekstraksiyon) başka cerrahi önlemler olmaksızın bir dişin çıkarılması anlamına gelir. Diş, aletler kullanılarak döndürülür (bükülür) veya lüksleştirilir (itilir).
Bir diş çekildiğinde (ekstraksiyon), çoğu durumda bu, bazı diş eti ve kemik materyalinin çıkarılmasını içerir. Daha büyük bir kesi ve mukoza-periosteal flep (mukoza-kemik derisi flep) oluşturulması gerekiyorsa, bu cerrahi diş çekimi (diş jargonunda osteotomi: "açma") kapsamına girer.
Diş Çekimi – Endikasyonlar
Ekstraksiyon için mutlak endikasyonlar
- Diş aşırı derecede gevşektir (gevşeme derecesi III) ve periodonsiyumun rejenerasyonu (yeniden bağlanma) beklenmez.
- Diş kronunun veya diş kökünün uzunlamasına bir kırığı var.
- Diş kökünün orta üçte birlik kısmında diş kökünün enine kırığı vardır.
- Hastada masif apikal periodontitis vardır ve cerrahi revizyon ( kök ucu rezeksiyonu veya hemiseksiyon) mümkün değildir.
- Ortodontik önlemlerle giderilemeyen bir diş yer değiştirmesi (yirmi yaş dişlerinde yaygındır) veya boşluk eksikliği vardır.
- Normal dişlerin sürmesini engelliyorsa gereksiz dişler çekilmelidir.
Diş Çekimi: Kontrendikasyonlar
Ekstraksiyon kontrendikasyonları çoğunlukla geçicidir ve hastanın genel tıbbi müdahale yeteneği veya lokal bir cerrahi hastalık (örn. apse, tümör) ile ilgilidir. Ekstraksiyon, uygun ön işlemden sonra ve gerekirse risk koşulları adı verilen koşullar altında gerçekleştirilmelidir.
Yerel kontrendikasyonlar
- Akut İnflamasyon
- Radyasyon Ve Kemoterapi
Genel tıbbi kontrendikasyonlar
- Antikoagülasyon, hemorajik diyatezi veya hemofili (mevcut pıhtılaşma parametreleri ve ilaçta gerekli ikame veya değişiklik hakkında ilgili doktorla istişare)
- Kalp krizinin akut aşaması
- Akut lökoz ve agranülositoz
- Şiddetli kardiyovasküler yetmezlik
Diş Çekimi Prosedürü Nasıldır?
Operasyondan Önce
Diş çekimi genellikle lokal anestezi altında yapılır. Anestezi enjekte edildikten sonra dişin etrafındaki çene bölgesi uyuşur. Bu nedenle operasyon sırasında herhangi bir ağrı oluşmaz.
Cerrahi Prosedür
Doktor, diş serbestçe erişilebilir olur olmaz kesin prosedüre karar verecektir. Normalde diş çekimi şu şekilde ilerler:
- Diş eti dişten çıkarılır.
- Diş çekim forsepsi ile tutulur ve sallanma hareketi ile çeneye sabitleyen liflerden gevşetilir. Çene kemiği, dişin gevşemesi için hafifçe gerilir.
- Artık diş çekilebilir.
Operasyondan Sonra
Ameliyattan sonra diş yuvası temizlenir ve yaradan kanamayı durdurmak için pamuklu çubuk yerleştirilir. Kan pıhtılaşması, yarayı kapatan ve yarayı içine giren yabancı cisimlerden ve patojenlerden koruyan bir kan pıhtısı oluşmasına neden olur.
Diş Çekimi Sonrası Nasıl Davranırım?
Diş çekimi sonrası doğru davranış ile şikayetlerin önüne geçilebilir:
- Araç kullanmayınız: Diş çekildikten sonraki ilk birkaç saat içinde araç kullanma yeteneği kısıtlanabilir.
- Durulamayın: yara bir kan pıhtısı ile kapanacaktır. Kabukların yıkanıp gitmesini önlemek için, diş çekiminin ertesi günü öncelikle durulamadan kaçınmalısınız. Daha sonra dişlerinizi tekrar fırçalayabilirsiniz ancak yara bölgesi diş fırçasına temas etmemelidir. Ancak yemeklerden sonra bu bölge ılık su (muhtemelen bir dezenfektan katkı maddesi ile) ile de durulanabilir.
- Dokunmayın: Yaraya parmaklarınızla dokunmayın ve dilinizi de uzak tutun.
- Kendinizi aşırı yormayın: Fiziksel efordan ve spordan kaçının. Bu kanamaya neden olabilir.
- Isı yok: Örneğin güneşlenmekten, kuaförde kurutma başlığından veya sıcak kompreslerden kaynaklanan aşırı ısı, ilk 48 saat içinde şişmeye ve kanamaya neden olabilir.
- Yemek yerken dikkatli olun: Ağzınızdaki anestezik etkisi geçene kadar bir daha yemek yemeyin. Daha sonra normal şekilde yiyebilirsiniz, ancak çiğnerken yaraya dikkat etmelisiniz. Diş çekimi sonrası ilk üç gün süt, yoğurt gibi süt ürünleri yememelisiniz.
- Alkol, kahve, çay, nikotin yok: Diş çekimi sonrası ilk 24 saat kesinlikle bunlardan uzak durmalısınız.
- Ağrı durumunda: Diş çekimi sonrası ağrı başlangıçta tamamen normaldir. Bir ağrı kesici genellikle yardımcı olur. Ancak diş çekildikten iki veya üç gün sonra oluşan ağrı komplikasyonları gösterir. Bu durumda diş hekiminize görünmelisiniz.
- Kanama: Diş çekildikten sonra az miktarda kanama yaygındır ve genellikle zararsızdır. Kanama devam ederse, şunları yapmalısınız: ağzınızı su ile kısaca ama iyice çalkalayın, katlanmış bir keten mendili ısırın veya 30 dakika sıkıştırın, başınızı dik tutun, düz yatmayın. Kanama durmazsa hemen diş hekiminize görünün.
- Şişlik için: Diş çekildikten sonra şişme nadir değildir. Ağız bir süre tam açılmayabilir veya yutma güçlüğü çekebilirsiniz. Bu semptomlar, işlemden hemen sonra soğuk kompres uygulanarak veya yaranın üzerine yanağı soğutmak için bir buz paketi kullanılarak azaltılabilir. Isıdan kaçınmalısınız.
- Sıcaklık yükselirse: Yüksek sıcaklık yara enfeksiyonunu gösterir. Sıcaklık 38,5 °C'nin üzerine çıkarsa bir doktora danışın.
Diş Çekildikten Sonra Ne Kadar Süre Hasta Olunur?
Diş çekimi sonrası hastalık izninde olup olmadığınız duruma bağlıdır. Hastalar, eğer izne ihtiyaçları var ise bu durumu hekimi ile önceden konuşmalıdır. Bu, tıbbi nedenlerle hastalık izni almanız gerekip gerekmediğine karar verir.
Özellikle kimyasal sektörlerde çalışan herkes diş çekimi sonrası izin almalıdır.