Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji) Nelerdir?
Dişlerin çevre dokuları ile ilgilenen bilim dalına 'periodontoloji', bu dokuların çeşitli sebeplerle oluşan iltihabi hastalıklarına da ‘periodontal hastalıklar’ denir.
Diş Eti Hastalığım Olduğunu Nasıl Anlarım?
Diş eti hastalığı her yaşta; ancak çoğunlukla yetişkin bireylerde görülür. Erken teşhis edildiği zaman, önlenebilirdir. Bu sebeple, aşağıda sıraladığımız belirtilerden herhangi birini fark ettiğinizde vakit kaybetmeden diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz:
- Kırmızı, şişkin ya da hassas diş etleri
- Fırçalama ya da diş ipi kullanma esnasında diş etlerinde görülen kanama
- Diş eti çekilmesi sebebiyle uzun görünen dişler
- Şişen diş etleri
- Ağzın kapalı olduğu anda diş hizasındaki değişiklikler
- Diş ve diş etleri arasındaki iltihaplanmalar
- Sürekli kötü ağız kokusu ya da ağızda hissedilen kötü tat
PERİODONTAL HASTALIK TİPLERİ NELERDİR?
Dişlerin çevresindeki dokular diş eti, çene kemiği ve dişler ile çene kemiğini birleştiren periodontal lifler olarak tanımlanabilir. Periodontal hastalığın tipleri, enfeksiyonun bahsedilen çevre dokulardan hangilerini etkilediğine bağlı olarak tanımlanmaktadır.
Gingivitis
Enfeksiyonun diş etini etkilediği durumlardır. Bu evrede diş etleri kanamalı, kızarık ve şiş olarak gözlenebilir ve hasta ağız kokusu varlığını hissedebilir. Gingivitisin tedavi edilmediği durumlarda enfeksiyon ilerleyerek periodontitisin gelişmesine sebep olabilir.
Periodontitis
Diş etinin yanı sıra periodontal lifler ve çene kemiğinin de etkilenebildiği durumlardır. Diş ve diş eti arasında bakterilerin kolayca yerleşebileceği bir boşluk olan "periodontal cep" oluşur. Periodontal cep varlığı enfeksiyonun yerleşimini ve hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe destek dokularda kayıplar olur ve dişler sallanmaya başlar, sonuç olarak dişlerin çekimi gerekebilir.
Gingival apse ve periodontal apse
Bu iki rahatsızlıkta da görülebilen diğer hastalıklar arasında yer almaktadır.
Diş eti hastalıklarının oluşmaması için öneriler nelerdir?
Diş eti hastalıklarının bir numaralı etkeni mikrobiyal dental plaktır. Düzenli diş fırçalama ve ara yüz bakımı mikrobiyal dental plağın oluşumunu önlemede anahtar rol oynar. Bunun yanı sıra 6 ayda bir düzenli yapılan diş hekimi kontrolleri ile diş eti hastalıkları henüz oluşmamışken veya başlangıç aşamasındayken teşhis ve tedavi edilebilir.