Gingivoplasti, diş eti estetiği ya da diş eti kesimi olarak bilinir. Diş etlerindeki çizgilerin şekillenmesi için estetik yapılır. Böylelikle diş etleri simetrik ve düzenli görünür.
Yapılması zahmetli bir işlemdir. Bu yüzden işinde uzman diş hekimleri tarafından yapılması gerekir.
Diş Hekimi Kesiği Hangi Durumlarda Yapılır?
Diş hekimi kesiği, herkese yapılamaz. Bazı rahatsızlıkların ya da bozuklukların olması gerekir. Bunlar;
- Dişlerin, normal düzeyden fazla diş etlerinin içerisine girmesi,
- Diş boyutlarının uzun ya da kısa olması,
- Diş etlerinin koyu renkte olması,
- Dişlerin estetik görünmemesine bağlı olarak rahatsızlık duyulması,
- Diş etlerinde sürekli renk değişimi olması,
- Diş etlerinde şişkinlik sorunlarıdır.
Diş eti kesimi, isteğe göre yapılamaz. Diş hekiminin de onay vermesi gerekir. Ardından gerekli işlemler yapılmaya başlar.
Diş Eti Kesimi Nasıl Yapılır?
Diş eti kesimi, hemen yapılabilen bir işlem değildir. Diş hekimleri, öncelikle genel muayene yapar. Ardından diş eti taşlarını temizler. Bölgesel anestezi sırasında genellikle hasta uyutulmaz. Ancak herhangi bir acı da hissetmez. Diş eti kesimi öncesinde ilk yapılan muayene bu şekildedir. Ardından kontrol planı yapılır ve yaklaşık 10 gün beklenir.
İkinci muayenede ağız temizliği kontrol edilir. Gerekli kontrollerden sonra diş eti kesimi işlemlerine başlanır. Hekim, diş eti dokusunun dikkatli bir şekilde kesilmesi için koter ya da neşter kullanır. Kesim sırasında gerekli durumlarda dikiş atılabilir. Böylelikle diş eti dişlere uygun şekillendirilir. Dişler de güzel bir görünüm kazanır. Bu işlem genellikle 2 saat sürebilmektedir.
Diş Eti Kesimi Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Diş eti kesimi sonrasında diş ve ağız bakımına daha çok dikkat edilmelidir. Operasyon sonrasında hemen tükürülmemelidir. Temiz bir suyla hafif gargara yapılmalıdır. Bu işlem, oldukça önemlidir. Çünkü işlem sonrasında kanama durmayabilir. Çalkalama sırasında kanama durdurulur ve yaraların daha hızlı iyileşmesi sağlanır.
Sigara içen hastalar, diş eti kesimi sonrasında iyileşme süresi bitene kadar sigara içmemelidir. Çünkü sigara, yaraların iyileşmesine engel olur ve enfeksiyonlar oluşur.
Ağız ve diş bakımı yapılırken, işlem yapılan bölgenin dışı temizlenmelidir. Yaraya, diş fırçası değdirilmemelidir. Beslenme de yaranın iyileşmesi için önemlidir. Diş eti kesiminden sonra 2 gün sadece sulu yiyecekler, püre halinde gıdalar, dondurma ve muz gibi gıdalar tüketilmelidir. Dondurma yerken soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.
İşlem sonrasında ağzı açarken zorlanma, kanama, ciltte ve yüzde morluk, şişkinlik ve ağrı görülebilir. Bu gibi durumlarda panik yapılmamalıdır. Belirtilerin geçmesi 10 günü bulabilir.
Diş Eti Kesimi Ne Kadar Sürede İyileşir?
Diş eti kesiminde genellikle lazer cihazlar kullanılır. Lokal anestezi her zaman uygulanmaz. Ancak hasta diş eti kesiminden aşırı korkuyorsa o zaman Lokal anestezi yapılmak zorundadır.
İyileşme süreci, kişiye göre değişmektedir. Hastanın yapısal durumu iyiyse iyileşme 14 gün bulabilir. Bazı hastalarda bu süreç 28 günü bulmuştur.
Diş Eti Kesiminin Faydaları Nelerdir?
Diş eti kesiminde sadece estetik problemler çözülmez. Ağız ve diş sağlığı için de önemlidir. İşlem sonrasında yaygın olarak görülen diş eti hastalıkları önlenir. Bu sayede diş kayıpları olmaz. Ayrıca dişler birbiriyle uyumludur. Güzel bir görünüm olur.
Diş Eti Kesimi Ömrü Ne Kadar Sürer?
Diş eti estetiği olarak da bilinen diş eti kesiminin ömrü, kişiye göre değişir. Ancak diş hekiminin işçiliği ve kullandığı malzemelerin kalitesi, bu süreçte önemli etkenlerdir. Ağız ve diş bakımı düzenli yapıldığında tekrar diş eti kesiminin yapılması gerekmez.
Diş Eti Kesimi Kaliteli Midir?
Diş eti kesimi operasyonlarının kalitesi kişiye göre değişmektedir. Ancak iyileşme süresinin kısa olması ve birçok avantaj sunması, çokça tercih edilmesini sağlamaktadır. Diş eti estetiği için en kolay ve uygun bir yöntemdir. Çoğu zaman lazer kesimler yapıldığı için görülebilir bir iz bırakmaz. Diş kliniklerinde uzman diş hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Diş eti kesimi öncesinde bu konuda araştırma yapmak fayda sağlar. Tedavinin iyi geçmesinde diş hekiminin tecrübesi ve becerisi de etkilidir.
Diş Eti Kesimi Fiyatlar Ne Kadardır?
Diş eti estetiği yaptırmayı düşünenlerin en çok merak ettiği konulardan biri, fiyatlardır. Estetik bir operasyon olduğu için fiyatlarının yüksek olduğu düşünülür. Ancak diş eti kesimi fiyatlarını belirleyen birçok etken vardır. Diş hekiminin profesyonelliği, hastanın durumu, yapılacak işlemler ve kullanılacak malzemeler, bu etkenlerden bazılarıdır.
Diş eti estetiğinden uygun fiyatlar alınabilmesi için hem diş kliniğinin hem de diş hekiminin iyice araştırması gerekir. Ardından gerekli karşılaştırmalar yapılmalıdır.
Diş eti kesimi fiyatlarından önce işlem hakkında gerekli bilgilere sahip olunmalıdır. Çünkü diş eti estetiği sonrasında estetik görünüme sahip olunabileceği gibi diş kayıpları gibi mağduriyetler yaşanabilir. Ayrıca diş hekiminden gerekli destek alınamaz. İşlem sonrasında ağız ve diş bakımının nasıl olacağı bilinemez. İyileşme süreci, normale göre daha zor ve ağrılı geçer.
Bu yüzden diş eti kesimi hakkında bilgi sahibi olmaya ve diş hekimini araştırmaya özen gösterilmelidir.