Diş teli tedavisinde kullanılan diş tellerinin çeşitleri, birçok kişi tarafından merak edilir. Ancak bu konunun iyi anlaşılabilmesi için ortodonti tedavi sürecini bilmek gerekir.
Ortodonti, diş ve ağız dokularındaki düzensizliklerinin teşhisini ve tedavisini yapan bilim dalıdır. Diş hekimleri tarafından dişlerin üç boyutlu olarak uyumunun sağlanması amaçlanır. Diş teli tedavisi olarak da bilinir. 10 yaşından önce ortodonti tedavisine başlanamaz. Diğer yaşlarda estetik ağız ve diş görünümü için tedaviye başlanabilir. Ayrıca yaşam kalitesini arttırır.
Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş teli tedavisi, diş tellerinin dişleri istenilen yönde sürekli güç uygulaması ilkesiyle çalışır. Bu, belirli bir süre devam eder. Uygulanan gücün dengeli olması gerekir. Aksi takdirde fazla güçten dolayı diş ve çevresi zarar görür. Bu yüzden hafif ama sürekli bir basıncın sağlanması gerekir.
Braket, dişlerin üzerinde yapışkan halde bulunan delikli yapıdaki aparatlardır. Dişlere yapışık olmalarından dolayı 24 saat boyunca tedavi yapılmış olunur. Bu yüzden dişlerin istenilen yön hareket etmesini sağlayan kulplar olarak da tanımlanır. Aparatlar, dişlerin doğru pozisyona gelmesi için sürekli güç uygular. Böylelikle belirlenen sürede dişler istenilen konuma gelmiş olur.
Ortodonti tedavilerinde dişler kemiğin içerisinde hareket ettirilir. Dolayısıyla bu hareketlerin kısa bir sürede olması beklenemez. Bilimsel araştırmalara göre dişler, kemik içerisinde ayda en fazla 2 mm hareket edebilir. Tedavi süresi ilerledikçe duruma göre elastik ajanlar kullanılabilir. Bu ajanlar, gün içerisinde kolaylıkla kullanılıp değiştirilebilecek basit yapıdaki küçük lastiklerdir. Dişlerin istenilen yöne hareket etmesine yardımcı olur.
Günümüzde eskiye oranla yeni modern tedavi yöntemleri sayesinde kısa sürede ve aralıklı randevu planlamalarıyla diş teli tedavileri yapılabilmektedir. Ayrıca seramik, porselen ve cam gibi braket çeşitleri bulunur. Porselen braketler, sıkça tercih edilmektedir.
Ortodonti Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?
Estetik diş görünümü ve sağlık sorunlarından dolayı birçok kişi ortodonti tedavisi görür. Son zamanlarda büyük ilgi gören bu tedavide 4 çeşit diş teli kullanılır. Bunlar;
- Porselen diş teli
- Lingual diş teli
- Metal diş teli
- Şeffaf diş telidir.
Şeffaf ve metal diş tellerinin yanında diğer diş teli çeşitleri popüler olmaya başlamıştır.
1.Porselen Diş Teli: Son zamanlarda ağız ve diş görünüme önem veren kişiler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Teller, yüksek dayanıma sahip olmadığı için tedavi süresi 2 yıl kadar sürmektedir.
2.Lingual Diş Teli: Bazı hastalar, diş tellerinin görünmesini istemez. Bu yüzden lingual diş tellerini kullanılır. Diğer diş tellerinin aksine dişlerin iç kısımlarına yerleştirilir. Alışması zaman alır. Lingual diş tellerinin tedavi süresi, yaklaşık 2 yıl olmasına rağmen hastanın alışma süresine göre tedavi süresinde değişiklik olabilir.
3.Metal Diş Teli: Diş hekimleri tarafından en çok kullanılan diş telidir. Dayanımı, diğer diş teli çeşitlerine göre fazladır. Bu yüzden tedavi süresi 2 yıldan az sürer.
4.Şeffaf Diş Teli: Şeffaf plak olarak da bilinir. Bazı hastalar diş teli tedavisini istemez. Dişlerinde hafif bozukluklar vardır. Düzenli kullanıldığında istenilen sonuçlar elde edilebilir. Şeffaf braket, bakımı yapılmadığında özelliklerini kaybetmeye başlar. Bu yüzden şeffaflığını kaybetmemesi için temizliğinin istikrarlı yapılması gerekir.
Diş teli tedavisinde diş teli çeşitleri hastanın isteği doğrultusunda olsa da diş hekimin onayı olmak zorundadır. Çünkü bozuklu seviyesini ve tedavi sürecini ancak diş doktoru bilebilir.
Diş Teli Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ortodonti tedavisi, uzun sürdüğü için birçok noktaya dikkat edilmesi gereken ve sabır isteyen bir süreçtir. Diş hekimi, hastaya gerekli önemli bilgileri vermek zorundadır. Bu bilgiler arasında tedavi süreci detayları yer almaktadır. Hekimin uyarıları dikkate alınmadığında tedavi süreci istenildiği gibi sürmez. İlk başlarda tellerin uyguladığı baskıdan dolayı ağrı hissedilebilir. Ancak ağrı şiddetlenirse doktora gidilmelidir.
Diş teli tedavi süresi boyunca bazı içecekler ve yiyecekler tüketilmemelidir. Elma, cips, kuruyemiş, lokum ve sakız, bunlara örnek verilebilir. Ayrıca gazlı ve alkollü içecekler, braketlere zarar vereceği için tüketilmemelidir. Bunların yerine sulu ve yumuşak besinler yenebilir.
Besinler dışında ağız bölgesinin darbelere karşı da korunması gerekir. Korunmadığı takdirde braketler kırılır. Bu yüzden boks ve futbol gibi sporlarla ilgilenenler, tedavi süresince spora ara vermelidir.
Diş Teli Bakımı Nasıl Yapılır?
Ortodonti tedavilerinde diş teli bakımı oldukça önemlidir. Tedavi süresinde braketlerin zarar görmemesi gerekir. Bu yüzden sert diş fırçaları kullanılmamalıdır. Diş fırçalama esnasında sert uygulamalardan kaçınılmalıdır. Yumuşak diş fırçasıyla hafif hareketler yapılmalıdır.
Diş telleri için özel tasarlanmış diş arayüz fırçaları bulunur. Bu fırçalarla braketlerin arası temizlenebilir. Tek ucu sert olan diş ipleri de bakım için kullanılabilir.
Tedavi süresince diş teli bakımının nasıl olması gerektiği diş hekimi tarafından söylenir. Temel noktalar dışında hekim özel yöntemler söyleyebilir. Hekim merkezli uygulamalar yapılmalıdır. Merak edilen sorular sorulması ve gerekli durumlarda diş hekiminden destek alınmalıdır. Böylelikle uygun sürede istenilen bicinde diş teli tedavisi yapılmış olur.