Günümüz diş hekimliğinde estetik materyal olarak rezinler (akrililik rezinler kompozit rezinler) ve porselenler (geleneksel
feldspatik porselenler ve ileri teknoloji porselenleri) kullanılmaktadır. Ayrıca taşıyıcı bazası metal olmayan şeffaf ve diş minesine çok benzeyen seramik dişlere güçlendirilmiş
porselenin özel makinelerde sıkıştırılmasıyla elde edilen metal desteksiz zirkonyum esaslı materyaller de kullanılabilmektedir. Akrilik rezinler sadece geçici restorasyonlar için kullanılır. Kompozitler ise fiber ile desteklenerek ve içeriklerine kristal parçalar katılarak üstün estetik düzeye ulaşmışlardır.
Dişte meydana gelen çürüklere bağlı oluşan büyük madde kayıpları, derin kırılmalar ve diş eksikliği, pembe estetik ve diş estetiği ihtiyacı gibi durumlarda kaplama yoluna başvurulabilir. Kaplama yapıldıktan sonra diş düzeni sağlanmış olur ve birey ağız fonksiyonlarını, çiğnemeyi daha iyi yerine getirir. Tabi ki bu noktada kaplamanın niteliği, doğal dişle uyum sağlayıp sağlamayacağı ve dişetine zarar verip vermeyeceği gibi hususlar göz önünde bulundurularak kaplama yaptırılmalıdır.
METAL PORSELEN İLE ZİRKONYUM ARASINDAKİ FARKLAR
Zirkonyum diş kaplamaları estetik duruşu, doku uyumu, doğallığı açısından açık ara öndedir. Tabi ki bu zirkonyum için de birçok kalite seçeneği olduğu
unutulmamalıdır. Planlama ve ölçümler iyi yapıldığı takdirde, çok uzun köprüler yapılmadığında kırılması zordur. Daha canlı ve doğal sonuçlar elde edilir.
Zirkonyum kaplamalar ve diğer estetik kaplamalar, lamineler genellikle öndeki dişlerde meydana gelen diastema (iki diş arasında boşluk) problemlerinde, şekil bozukluğu olan, kırılmış ya da aşınmış dişlerde, kötü diş rengi değişimlerinde kullanılır. Özellikle ön dişlerde metal destekli kaplama uygulanması gün geçtikçe azalmaktadır. Estetik açıdan gerçek dişe daha çok benzeyen zirkonyum kaplama hem ön hem de arka dişlerde uygulanabilir. Hangisinin sizin için en uygun olduğuna hekiminiz karar verecektir.
Metal destekli kaplamalar ışık geçirmez. Renkleri zirkonyum kronlara göre daha soğuk, mattır.
Metal destekli kaplamada diş formunun oluşturulacağı seramiği destekleyecek metal (gri) köprüler kullanılır, zirkonyum kaplamalarda bu tabaka beyaz
renktedir, dişetinden koyu renk yansıma oluşturmaz. Işığı geçirir.
Metal destekli kaplama, alt taraftaki metal desteğin üzerine sürülen opak rengi yansıtır. Bu opak yansımasın istiyorsak dişten fazla miktarda aşındırma yapılması gerekir.
Zirkonyum gibi bir materyal varken dişten daha çok aşındırma yerine tercihen estetik kaplamaların yapılması daha uygun olacaktır. Bu yüzden de dişlerde mat bir görünüm oluşabilir. Oysa yarı metal olan zirkonyum ışık geçirdiği için dişin kendi rengini yansıtmasını sağlar.
Metal kron uygulanan dişlerde uzun dönemde diş eti çekilmesine bağlı diş etinden renk yansıması gibi sorunlar oluşur. Zirkonyum kaplama, dişetiyle yüksek uyum sağlar ve uzun yıllar kullanılabilir.
İyi yapılmış kaplamalarla uzun ömürlü sonuçlar elde edilir. Zirkonyum kaplama kesinlikle daha uzun ömürlüdür demek kesinlikle doğru değildir. Fakat diş eti ve ağız sağlığı için çok daha uygundur.
Metal destekli porselen kaplama, zirkonyum kaplamaya göre daha az maliyetlidir.